2005-01-07

Den 7:e januari

FN TAR ÖVER

Dagens och också gårdagens media förmedlade ett ”glädjande” budskap:
FN har tagit över hjälpinsatserna i Sydostasien från USA och Australien.

Ordet ”glädjande” är - för att undvika missförstånd - sarkastiskt menat.

Till och med i den så USA-kritiska och FN-kramande Financial Times finns följande uttalanden som andas viss tveksamhet till FNs insatser.

FN kritiseras för att ha misslyckats med att organisera de 12 hjälpgrupper som finns kring Banda Aceh, trots att en och halv vecka gått sedan jordbävnings- och tsunamin-katastrofen.

”Om vi vill att vi ska vänta på FN för att vi ska få reda på vad vi ska göra, då hade vi inte gjort något” säger förste amiralen i den Malaysiska flottan. Han vet vad han talar om. Han är i Banda Aceh och leder hjälpen. ”Människor är hungriga och arga säger han. Varför vänta?”

Det gjorde inte heller USA och Australien! I kriser är handlingskraft bättre än byråkrati. Michael Elmquist, FN- chef för koordinationen av humanitär hjälp i Indonesien (ännu en FN-svensk?) har erkänt att FNs aktiviteter haft svårt att komma igång på grund av den stora förstörelsen. Så brukar det vara vid stora katastrofer och då behövs handlingskraftiga individer och organisationer som US Marine.

Kanske minns någon von Rosens livräddande ”matflygningar” i Afrika? Då gällde mod och initiativ, inte koordination, samordning och mycket tal om en tillfredsställande hjälpstruktur.LÅT OSS LYSSNA PÅ KÄTTERSKA ÅSIKTER - THE DIPLOMAD

Lika bra att erkänna: Jag läser Diplomad med lika stor glädje som jag en gång läste Stig Ahlgren i Vecko-Journalen och Gunnar Unger - ”Den stygga katten Felix” bl a i Trots Allt. De skrev vad de tänkte och deras tankar var inte ”snälla” utan bitska. De trampade på hyckleriet och dumheten och för lågsinnade individer (sådana som jag) gav deras skriverier upphov till högtidsstunder.

Bitskhet och elegant sarkasm kräver bildning och sådan är det ont om idag, inte minst inom det politiska etablissemanget. Politisk meritering bygger ju numera på minsta möjliga (ut)bildning. ”Sveriges bästa regering” på 90-talet innehöll en stor kvot ”drop outs” bland ministrarna. Det är inte bättre nu - nu har t o m kvoten ”drop outs” decimerats. Ministerämnena har helt och hållet börjat undvika Alma Mater.

Diplomaterna från US State Department håller däremot hög akademisk klass och det förklarar deras sarkasm och inopportuna hänvisningar till klassiska kunskaper om antik mytologi. Otidsenligt kanske, men för oss med liberteriansk läggning är de härligt kätterska.

Dipolmads skriverier från idag (fredagen den 7 januari) och onsdagen den 5 vågar inte en gång jag översätta. Diplomads sätt att kritisera FN och den kosmopolitiska elitens livsstil är mer än utmanande. Det gäller ju en elit som ägnar sig åt ”goda gärningar”. Och nog är att det då att överträda anständighetens gräns att antyda likheter mellan FN-byråkrater och de där otäcka fåglarna (kanske släkt till gamarna) som befolkade vår och andras antik - den grekiska, romerska, aztekiska, den egyptiska - och som kännetecknades av att de krävde en stor rikedom av ”offer”.

Nu har jag varnat! Men den som längtar efter hädiska tankar besök

http://diplomadic.blogspot.com/


Jag hoppas att många följer mitt frivola läsråd och varför inte: Förbjuden frukt smakar ju alltid bäst.


DAGENS DUMHET

Det är inte 1 april i dag och jag tror inte att San Francisco firar 1 april den 7 januari, men som Nalle Puh brukar säga ”Man kan ju inte så noga veta”.

I dag ska San Francisco få en ny reglering i lagform för hundens bästa. Hundens vattenkopp måste i framtiden vara reglerat stadig och omöjlig att välta och hundens mat måste vara reglerat näringsriktig. Detta kräver givetvis följdlagstiftning om utbildning av hundinspektörer. Lagstiftningen behövs dock inte av arbetsmarknadsskäl. Arbetsmarknaden i USA går strålande. Inte sedan 1999 har det kommit så många nya jobb, 2,2 miljoner.

Kalifornien och särskilt San Francisco tillhör det ”blå USA” - det liberala (med europeiskt språkbruk det socialistiska och förmyndaraktiga) USA.

Jag borde kanske inte skriva om ”Dagens dumhet - den nya hundlagen”. Tänk om en svensk rättänkande riksdagsledamot, oberoende av parti, fastnar för idén och börjar skriva en motion dels för att främja våra hundars hälsa och välbefinnande, dels för att stärka vår arbetsmarknad.

Risken att de läser min blog är tack och lov minimal. Som EMU-motståndare, folkomröstningsförespråkare, moderat röstskolkare med liberteriansk läggning är jag ”pestsmittad” för rättroende riksdagsledamöter. Skulle olyckan ändå vara framme och en riksdagsledamot förirrar sig in på min blog och börjar skriva ”hundomsorgsmotioner” får vi bilda en motståndsrörelse mot en ny ism - hundismen.