2005-03-21

FRANSKA POLITISKA PENGABEKYMMER (21/3 2005)

I dag börjar en omfattande rättegång i Paris. 47 personer och bland dem politiker från hela skalan från höger till vänster är anklagade för att ha riggat statliga byggkontrakt i Paris i utbyte mot mutor på hundratals miljoner kronor eller t o m betydligt mer. Bland de åtalade finns fyra tidigare regeringsmedlemmar och nära medarbetare till Chirac.

Pengarna har i huvudsak använts för finansiering av politiska partier men en del av pengarna har också slunkit ned i privata fickor. Systemet började ganska amatörmässigt på 80-talet, skriver Daily Telegraph men utvecklades sedan till något som kan beskrivas som ett professionellt mutsystem. Kontrakten belades med 2% i ”mutskatt” som delades upp så att högerpartier fick 1,2 och vänsterpartier 0,8 procentenheter. Företag som inte betalade eller var sena med betalningarna hotades med att kontrakten skulle annulleras.

President Chirac är inte direkt berörd av rättegången men frågan ställs om han inte visste om vad som försiggick, när han var Paris borgmästare. I andra sammanhang har Chirac misstänkts för missbruk av offentliga medel. Som president vägrade han svara på domarnas frågor. Franska parlamentet beslutade sedermera att regerande presidenter ska vara immuna under sina ämbetsperioder.

Men inblandad eller inte, immun eller inte, rättegången i Paris är politisk dynamit. Chiracs oppinionssiffror har bara varit lägre en gång tidigare, inför omvalet 2002. Politiska analytiker misstänker att denna jättelika korruptionsskandal kommer att öka chanserna för Nej-sidan om EU-konstitutionen. Det är inte otroligt!

Även vi i Sverige har affärer som gäller missbruk av skattepengar, men våra skandaler är småttiga jämfört med dem på kontinenten. Vad är köp av Toblerone och babyblöjor mot fru Chiracs hushållsutlägg i femsiffriga tal för gåsleverpastej, tryffel och andra delikatesser? Vad är SSUs felräkning av medlemmar i jämförelse med mutor för hundratals miljoner till partier från vänster till höger? Fast faran är ”att man börjar med en knappnål för att sluta med en silverskål” Litet missbruk kan med tiden växa sig stort.