2005-03-13

DET FINNS OMUTBARA MÄN - ÄNNU! (12/3 2005)

1991 och 1992 tillhörde jag den grupp svenska riksdagsledamöter som bevistade FNs generalförsamling.

New York har sin stora charm till skillnad från FN, som kännetecknas av alla stora byråkratiers olater.

FN-byråkraterna var inte heller några ”charmtroll”. De motsvarade fullt ut alla mina fördomar.

Det fanns dock ett stort, positivt undantag - Rolf Ekeus, då chef för vapeninspektörerna i Irak. Han var frispråkig. Han var modig och han gjorde ett bra jobb. Att det både var påfrestande och farligt var uppenbart efter den genomgång han hade med oss svenska riksdagsledamöter.

Drygt 10 år senare, den 12 mars 2005, skriver Francis Harris från Washington i Daily Telegraph att Saddam Hussein´s regim erbjöd Rolf Ekeus en muta på 2 miljoner dollars om han skrev ”en tillrättalagd rapport om Saddams vapen”. Reuters frågade om det stämde och svaret var ett ”äkta” Ekeus svar: ” Visst jag fick reda på av Tariq Aziz att det fanns några miljoner att hämta, om jag skrev en ”bra” rapport och svaret var ” Så gör inte vi svenskar affärer. Och så tog jag kontakt med Volcker kommissionen.”

Det känns bra att vara svensk med en sådan landsman som Ekeus.

Men tyvärr, för varje nej Aziz fick hittade han många fler mutbara och pengar hade han - ca 12 miljarder kronor som var avsedda för hjälp till hungrande och sjuka barn. Det är inte FN som avslöjat förskingringen av internationella hjälppengar. Det är det land som FN så gärna vill utnämna till ”världens buse - USA”.

Tack och lov för en modig och rättrådig svensk, Rolf Ekeus samt USA och Volcker kommissionen. Det finns andra svenskar som knappast har namn om sig att vara lika rättrådiga. Den som är nyfiken kan gå in här och kolla upp. Och vill ni hitta fler nyheter som de stora och ”goda” internationella organisationer som EU och FN kan ni besöka den här bloggen. Ju mer ”fjällen ” faller från våra ögon desto bättre. Det finns rättrådiga män men oerhört många fler som tillhör det långfingriga internationella gardet.