2005-02-15

DEN 15 FEBRUARI - politik och skatter

Danne Nordling fortsätter sin kamp mot höga skatter här på hemmaplan i sin nya blog. Som alltid bra och nödvändigt! Men vi får inte glömma bort de stora europeiska skattehöjarna - Chirac och Schröder, som har en skicklig medhjälpare i Joschka Fischer.

I Davos föreslog Chirac både Tobinskatt och skatt på flygbränsle för att hjälpa Afrika. Applåderna var artiga. De mäktiga, rika och framstående kunde inte annat än hålla med om mer skatter för ett så nobelt ändamål. De få motsträviga kom givetvis från USA.

Det positiva mottagandet har nu uppmuntrat Schröder och Chirac att gå vidare med förslag om en flygbränsleskatt i EU. Flygresorna blir dyrare, flygbolagen ännu olönsammare, medan Afrikas härskarklass får ännu fler ”gratis luncher” på vår bekostnad. Ändå är inte detta det värsta med Chirac/Schröders framstöt. EU får ett prejudikat på EU-skatter och inte minst vi svenskar, som redan är överbeskattade, kommer att drabbas av ännu en skattenivå. Det innebär höjt skattetryck som "amen i kyrkan".

Ibland kan dock turen vara på skattebetalarnas sida. Den stora, gröna idealisten Joschka Fischer drabbades i går av en politisk storm, som kan ända hans politiska liv. Han har underlåtit att stoppa missbruket med tyska inresevisa. Luckorna i lagstiftningen från 1999 har öppnat för 100 000-tals illegala invandrare från det forna östblocket, särskilt Ukraina med hjälp av kriminella gäng, som sysslat med människosmuggling, prostitution och knarkhandel. Verksamheten har dessutom skapat betydande säkerhetsproblem.

Angela Merkel, partiledare för CDU kräver att Fischer drar de politiska konsekvenserna av skandalen. I klarspråk att utrikesminister Joschka Fischer avgår.

Om det blir så, slipper vi nog också den nya gröna skatten, den här gången! Men tur en gång betyder inte att vi alltid har tur.

Det är obegripligt att de politiker som arbetar för ett lägre skattetryck tar risken med en ny skattenivå och EU-skatter.