2005-01-30

DEN 30 JANUARI

DAVOS

- Davos luft tycks locka fram allt det goda i regeringscheferna från Frankrike, Storbritannien och Tyskland . De har tagit på sig spenderbyxorna i Davos och föreslår årlig hjälp till u-länder med 80 miljarder euro. (FAZNET från World Economic Forum)

Gemensamt för Chiracs, Blairs och Schröders förslag är att andra ska betala. Mest visioner (och baktankar) har Chirac. Skatt på internationella kapitalrörelser, Tobin skatt, ska ge mest pengar. Extra skatter ska också betalas av länder med banksekretess som underlättar skatteflykt.

Tobin skatten blir aldrig verklighet. Den skadar tillväxt och handel både i rika som fattiga länder. Men Chirac vet att Schröder och Blair bara kommer att ”humma”. Ett nej måste komma från USA och USA får då ”Svarte Peter” i kampen om populariteten i Afrika. Tobin skatten kan användas för tjuvnyp.

Men värdlandet Schweiz "hummade" inte om skatt på banksekretess. Den schweiziske finansministern gav ett kärvt besked. Vi bestämmer själv. Den schweiziska bankföreningen uttryckte sig ännu mindre diplomatiskt: ”Chiracs idéer är bisarra, Skatteundandragande och kapitalflykt är symtom på ett lands interna problem. Det har inget att göra med bankväsendet i Monaco och Schweiz. En bättre idé vore om de fromma, goda fransmännen införde en skatt på värdelösa diktatorer, som köper lyxfastigheter vid Medelhavet plus en skatt på franska banklån som går till vapenhandel och till brutala repressiva regimer.”Tyska lagar och laglydnad - resultatet förvånande!

”Om du inte tar jobbet som prostituerad får du inget arbetslöshetsbidrag”
(rubrik i DT den 30 januari)

Artikeln handlar om tysk skatte- och arbetslöshetslagstiftning. Prostitution är numera en legal näring i Tyskland. Bordellägare måste betala skatt och avgifter, men de har också rätt att söka arbetskraft via arbetsförmedlingen.

Tysk arbetslöshetslagstiftning stadgar att om man varit arbetslös i ett år dras arbetslöshetsersättningen in, om man nekar att ta ett ledigt jobb. En arbetssökande 25-årig kvinna förklarade sig villig att arbeta i en bar. Hon anvisades ett jobb med besked att ringa upp företaget. Under samtalets gång kom det fram att det var en bordell. Sa hon nej till jobbet, måste arbetsförmedlingen dra in hennes arbetslöshetsstöd, annars kan den i sin tur bli stämd av den tilltänkta arbetsgivaren.

- Det finns ingenting som kan stoppa en kvinna att hamna i sexindustrin med den nya lagstiftningen om legal prostitution, säger en känd advokat i Hamburg. Legala bordeller kom till för att hindra ”trafficking”.

Konstigt att vi inte hört något från Bryssel och Inger Segelström, MEP.
Här har hon en EU-uppgift, som skräddarsydd för hennes politiska profil.