2005-02-11

DEN 11 FEBRUARI - INGET NYTT .....

FRAMTIDEN AVGÖRS VID FRUKOSTBORDET, var den stora nyheten på Mitt i Expressen den 27 september 1984.

Nyheten presenterades av vår ”storasyster” generaldirektör Barbro Westerholm, som krävde obligatoriska varningstexter på sega råttor, salta jordnötter, chips och andra onyttigheter som ett led i en modern sjukvårdspolitik. 25 år senare har vi facit på kampanjen. Vi, medborgare, har inte lyssnat utan fortsatt frossa på socker, fett, chips, sega gubbar tillsammans med feta hamburgare och coca cola. Vi har blivit allt fetare.

Detta framgår av en utredning framlagd av Folhälsoinstitutet och Livsmedelsverket (9/2 2005) med förslag om 79 åtgärder, som ska minska våra laster. Ingen av utredarna har dock vågat damma av det 25 år gamla förslaget om socker- och fettskatter, fast Gunnar Ågren, Folkhälsoinstitutet tycks tro att skatter kommer i framtiden.

Dagens debatt skiljer sig på en avgörande punkt från 1984 års debatt. Frossaren själv är inte längre skyldig till sin fetma. Det är i stället livsmedelsproducenternas, reklammakarnas och detaljhandelns fel att vi inte ”äter rätt” och att vi hellre köper det vi tycker är gott än det nyttiga.

Frihet och valfrihet innebär också rätt att välja fel. Vi har faktiskt ett eget ansvar. Livsmedelshandeln kan givetvis satsa på bättre, godare och nyttigare produkter och det är sannolikt en lönsam idé.

Mina gamla artiklar från 1984 visar att Nils Lundgren och jag den gången reagerade på exakt samma sätt: Han fördömde förbudsmentalitetens ineffektivitet i samband med bilbälten och jag det politiska tvånget kring vårt frukost- och lunchbord. Kanske var det en tillfällighet att vi bägge använde Orwells skildring i "1984" av Winston Smiths påtvingade och förödmjukande morgongymnastik för att visa vad politiker inte ska syssla med. Att Nils Lundgren och jag 25 år senare bekämpar en växande, allt klåfingrigare EU-makt är därför knappast en tillfällighet.