2005-04-26

FARTBLINDHET (26/4)

Bulgarien och Rumänien är oerhört fattiga länder men dessutom kännetecknas de av omfattande korruption och kriminalitet. Kombinationen utgör ingen god jordmån för framsteg och tillväxt.

Bulgarien lider under ett omfattande maffiavälde. Spiegel on line rapporterar om klanstrider á la Costa Nostra med ”beställda” avrättningar. Polisen och domstolarna har otillräckliga resurser och är korrumperade. Arbetet sköts ineffektivt - visserligen arresteras misstänkta. men släpps oftast efter några dagar, domar avkunnas inte och domstolshandlingar har en tendens att försvinna. Visserligen har Bulgariens blåblodiga premiärminister Simeon Saksoburggotski (Sachsen-Coburg-Gotha) förklarat krig mot korruption och brottslighet men resultatet är klent.

Rumänien är inte bättre. Korruptionen är på samma nivå som i Dominikanska Republiken och Iran.

- Korruption är ett generellt fenomen i detta land och korruption finns på nästan alla nivåer inom den statliga byråkratin, bland affärsmännen, åklagarna och polisen. Det är en del av systemet, ett mycket mäktigt system (C Parvulescu från Pro Democratia).

Det politiska våldet är inte heller okänt. I en rapport från US State Departement finns det många exempel på hot mot journalister. Fd medlemmar i Securitate har i dag framträdande positioner inom politiken, affärsvärlden och samhället i stort. Till och med president Basescu som numera tycks anses som ”ren” har varit misstänkt tillsammans med 80 andra högt uppsatta personer för maktmissbruk, bedrägerier, förfalskningar, penningtvätt och förskingring. Processerna mot de 80 pågår fortfarande.

Häromdagen röstade EU-parlamentet med överväldigande majoritet för dessa två länders medlemskap i EU redan 2007. Glädjen var dock dämpad i Bryssel. Olli Rehn, ny kommissionär för utvidgning, verkade enligt Spiegel både spänd och orolig för det han kallar ”"trötthet på utvidgning"” och dess påverkan på den 29 maj och ett franskt nej.

Fler borde visa oro inför en utvidgningsprocess som helt tappat sans och eftertanke. Var finns Göran Perssons varningar eller kritiken från Gunnar Hökmark, MEP ? Frankrikes nej-protest har redan börjat smitta av sig på Tyskland. Ratificeringen av EU-konstitutionen möter ”ett tilltagande acceptansproblem” och det beror enligt Friedrich Pflüger, CDU på ”urholkningen av stabilitetspakten och ett EU som inte kan bli stort nog.” Turkiet nämns men varför inte också Bulgarien och Rumänien?