2005-04-22

PENGAR SMÄLLER HÖGRE ÄN ÖPPENHET (22/4)

”DRIVE TO BRING BRUSSELS TO THE PEOPLE” var en av de ”fetare” rubrikerna i FT i går på s 2. Artikeln handlade om Margot Wallströms plan ”att göra Bryssel populärare bland folket”. Kommissionen skulle göras till ett turnerande resesällskap. Dess sammanträden skulle förläggas till olika städer över hela EU, inte bara Bryssel. Det mest omskakande för eurokraterna var dock kravet på offentliga sammanträden.

De som bestämmer i EU är kallhamrade cyniker, inte naiva som Wallström. Posten som PR-kvinna för EU bedömdes av dem som oförarglig. Men var det korrekt? Garvade europeiska politiker vet att ju mindre allmänheten vet desto bättre. Det vet också att öppenhet kan vara dynamit. Men Margot Wallström är inte garvad. Hon är blåögd.

Den franska folkomröstningen med stor nej-ledning utgör dagens EU-bekymmer. Bryssel måste bli populärare i Paris och Frankrike, men det sker inte med öppenhet utan med pengar eller som Le Figaro skriver med gåvor. Bryssels presentlista till Paris är lång och siktar in sig på aparta väljargrupper. Invånarna i franska Västindien är t ex viktiga. De gav Mitterand segern i folkomröstningen 1992 kanske med ärliga fast en del misstänker också med hjälp av oärliga metoder.

Bryssel håller nu på att i rask takt godkänna en rad ”subsidier” till bananodlingar på Antillerna och på flygbiljetter till Paris för invånarna från Martinique. För att uppmuntra Frankrikes jägare att rösta ja ändrar Bryssel reglerna för småfågeljakten. Den blir fri både under häcknings- och flyttsäsongen. Ett momsdirektiv gällande vin läggs på is och givetvis begravs Bolkesteins servicedirektiv. Bryssel har också i dagarna tagit fram ett förslag om strafftull på norsk lax. Protektionism tycks ha blivit populärare och beskyllningar om norsk laxdumpning har vädrats förr. Att nyheten om dyrare lax blev en nyhet berodde på läckor, inget annat.

Wallströms ”öppenhet” skulle försvåra kommissionens jobb att stärka Paris. Ju mindre medborgarna vet desto lättare kan de manipuleras. Småfågeljakt och dyrare norsk lax skulle knappast vara populärt bland danskar och svenskar. Minsta möjliga öppenhet är därför en framgångsrik strategi för EU. Att den EU-vänliga FT gärna ser att Margot Wallström åker hem till Sverige är mer än förklarligt. Hon är, skriver FT mindre diplomatiskt, betydligt populärare i Sverige än i Bryssel och kommer därför trots allt att välja att efterträda Göran Persson. Men är FT välunderrättad?

Margot Wallström kan enligt Expressen ha ett SSU-skelett i garderoben. Hon har svårt för besvärliga svenska journalister. Det minns vi från valrörelsen 1998, när hon t o m tappade rösten när frågorna blev för heta. Hennes lön i Bryssel är långt högre än i Sverige, skatterna mycket lägre och pensionen blir bättre. Nog är det lättare att leva med hård kritik i Bryssel än i Stockholm. Pengar betyder trots allt en del.