2005-04-21

LITE PENGAR MEN STORA RESULTAT (21/4)

Grattis!

Erik Lakomaa, VD för K-street Communications har fått en hedrande utmärkelse. Priset ”Rising Stars” som delas ut av organisationen Campaigns & Elections, Washington DC har utsett honom till året bäste politiske konsult utanför USA. Priset till Erik Lakomaa är en belöning för hans framgångsrika kampanj för Medborgare mot EMU i folkomröstningen 2003.

Priset är mer än välförtjänt, tycker alla vi som arbetade med Erik under kampanjen. Med knappa finansiella resurser men rik på övertygelse, kunskaper, idéer och kreativitet fick vår kampanj stort genomslag. Eriks övertygelse att en liten organisation, korta kontaktvägar, nya sätt att kommunicera kan ge stora effekter gav resultat och vi vann.

Det ligger symbolik i att priset kommer från det stora USA till det lilla företaget i det lilla Sverige. Det tycks inte stämma med den europeiska tidsandan, där idealet är storlek och drömmen tycks vara att skapa en stor, centraliserad, enhetlig stat. EUs fader, Monnet, inspirerades i USA av New Deal, General Motors och Ford samt andra världskrigets planhushållning. Eriks USA-ideal ser helt annorlunda ut. De är mångfaldens, frihetens och marknadshushållningens och Reagans USA. Det är här Europa på nytt bör hämta sin inspiration till framgång.

Det europeiska miraklet skapades en gång tack vare vår världsdels mångfald. Ett nytt europeiskt mirakel måste bygga på samma grund. Idéer från USA och från andra håll bör anpassas till våra positiva särdrag - olikheter och decentraliseringen. I Medborgare mot EMUs kampanj visade Erik praktiskt och jordnära att hans idéer för framgång och utveckling har stor bärkraft.

Svenska folket hade samma inställning samtidigt som de avvisade våghalsiga penningpolitiska experiment. Näringslivets resurser och den politiska elitens inflytande över ”main stream media” räckte därför inte till att svänga opinionen trots ”rå” finansiell styrka och stor överlägsenhet i media.

Utmärkelsen ”Rising Stars” till Erik Lakomaa borde få vårt etablissemang att tänka efter varför de förlorade EMU-kampanjen. Felet var inte att låta svenska folket folkomrösta om EMU. Felet var att ”eliten” hade fel i sakfrågan. Centralism är ingen bra modell för Europa, vars framgångar byggt på mångfald. Erik Lakomaa förstod detta och insikten har genomsyrat hans tänkande från stora ekonomiska sammanhang ner till detaljer inom kommunikationstekniken. Det är därför han lyckats, det är därför han fått pris och det är därför han säger nej till EUs konstitution.